Taxodian logo

Blog.

Naïeve zwartspaarders bij Credit Suisse?

Cover Image for Naïeve zwartspaarders bij Credit Suisse?
Arian Koelewijn LLM
Arian Koelewijn LLM

De afgelopen jaren heb ik mij vaak gebogen over inkeerregelingen, (nieuwe) en bestaande (internationale) regels voor het (automatisch) uitwisselen van informatie, en de recente jurisprudentie m.b.t. gelekte (klokkenluiders) informatie over zgn. zwartspaarders. De genoemde ontwikkelingen bundelen zich in het nieuws van vandaag en gisteren dat de Nederlandse belastingdienst 3800 vermeende zwartspaarders op de korrel heeft in Nederland. Voor mij als belastingadviseur is het soms verbazingwekkend dat de belastingdienst op zo een grote schaal zwartspaarders nog in de kraag kan vatten. M.n. gezien de inkeerregeling die de afgelopen jaar een fantastische uitweg bood voor de belastingzondaar. Een andere overweging is dat er al jaren een trend gaande is waarbij het net zich steeds strakker sluit om de zwartspaarder. De echte verstokte libertariër die zich niet gebonden voelt aan de belastingwetten zou, dacht ik, al lang maatregelen hebben getroffen om zijn vermogen nog meer uit het zicht te houden. Vandaag de dag zijn er nog altijd legio mogelijkheden. Maar m.n. het "klokkenluider-" of "datalekrisico" zal de ontduiker angst inboezemen.

Vanuit Zwitserland zal vanaf 2018 op grote schaal geautomatiseerd informatie worden uitgewisseld met de Nederlandse belastingautoriteiten. Vanaf 1 januari 2017 begint de Zwitserse fiscus met het inzamelen van informatie. Op de website van de Zwitserse fiscus staat een lijst met landen waarmee automatisch informatie zal worden uitgewisseld. Nederland is een van die landen (de hele EU valt hieronder).

Het grootste risico voor de Nederlandse spaarders die weigeren in te keren is echter de informant, klokkenluider, hacker of enige ander datalek met informatie over verzwegen buitenlandse tegoeden. Informatie over niet-Zwitserse rekeninghouders wordt gestolen van een Zwitserse bank en verkocht aan buitenlandse belastingdiensten. Het kan een enorm lucratieve keuze zijn voor klokkenluiders om klantinformatie te stelen van hun werkgever. Er zijn van deze praktijken al een aantal saillante voorbeelden te benoemen.

M.n. zwartspaarders die niet inkeren en die bijvoorbeeld hun vermogen hebben overgedaan aan een onderneming in een belastingparadijs of bijvoorbeeld Singapore lopen nog altijd risico door datalekken. O.g.v. Zwitserse federale anti-witwas regelgeving zijn Zwitserse banken gehouden om o.a. klant- en transactiegegevens te bewaren tot 10 jaar na beeindiging van de klantrelatie. - Overigens is de bank niet verplicht om deze gegevens digitaal aan te houden. Ik ben hiervan niet op de hoogte, maar vertrekkende klanten zouden kunnen verzoeken om hun gegevens alleen nog op papier te bewaren om het digitale "datalekrisico" te verminderen. - Daarnaast zijn sinds de Panama papers belastingparadijzen niet meer zo waterdicht. Zwakke ICT beveiliging is een reëel risico voor iedere belastingontduiker. Hoe lang zal het duren voordat de "British Virgin Islands papers" opduiken?

In veel gevallen is het verstandig om alsnog de inkeerregeling te overwegen. Taxodian kan u uiteraard hierbij helpen (info@taxodian.com). Momenteel is de boete bij inkeren 120% de misgelopen belasting. Overigens komt hier de misgelopen belasting nog bovenop. Kijk voor meer informatie ook op de website van de belastingdienst over de Inkeerregeling. Indien u reeds bent benaderd door de belastingdienst dat zij op de hoogte zijn gesteld van een buitenlands vermogen, dan is het belangrijk dat u nagaat of er verzachtende omstandigheden van toepassing kunnen zijn op uw situatie. Dit kan mogelijk de omvang van de te verwachten boete enigszins drukken.


More Stories

Cover Image for Round-table InAudit Solvency 2 en latente belastingen

Round-table InAudit Solvency 2 en latente belastingen

Op woensdag 8 juni 2016 geeft FSI Fiscal een presentatie over belastinglatenties en Solvency II.

Arian Koelewijn LLM
Arian Koelewijn LLM
Cover Image for Franse bronbelasting Nederlandse charitatieve instelling

Franse bronbelasting Nederlandse charitatieve instelling

Bronbelasting terugvragen voor Nederlandse charitatieve instellingen in Frankrijk

Arian Koelewijn LLM
Arian Koelewijn LLM
Disclaimer
All rights reserved. The contents of these posts were written as accurately as possible. We cannot, however, guarantee the accuracy and completeness of the information contained in these posts. The topics discussed in these posts were prepared for information purposes only and made available by Taxodian. This post contains no legal or other professional advice in any way, and readers should not take action based on the information in this post without seeking the opinion of an appropriate advisor. Taxodian is not liable for any actions or decisions taken by the reader in consequence of his or her reading of this post. Reading this post does not create any lawyer–client relationship between Taxodian and the reader in any way. This post is for personal use only. Any other use is prohibited.
Services
App
Copyright © 2022, Legal Reaction B.V.

About the author

Arian Koelewijn
Arian KoelewijnLLM

Tax | Legal | IT

On a mission to create business, tax, and legal intelligence.


Links
Legal advise
Tax advise
Shoppingstreet.io